Damm på vintern

 

Vad vet du om dammunderhåll på vintern? Detta är främst en viloperiod för dammen. Det är möjligt att din damm, växter och vattenlevande djur kommer att skadas av frost. Det är därför viktigt att vidta följande åtgärder.

Se upp för expanderande is
I betong och murverk kan expanderande is skada strukturen, särskilt i en upphöjd damm. För att förhindra detta så mycket som möjligt kan man pumpa lite vatten från dammen, till exempel med en dränkbar pump. Lämna minst 50 centimeter vatten så att djur och växter inte fryser.

Ge tillräckligt med syre i vattnet
Detta är viktigt för växterna och djuren i dammen. Klasar av vass eller en hållare av polystyrenskum håller vattnet i rörelse, vilket gör det mindre sannolikt att det fryser.

Du kan också hålla ett hål fritt med en pump eller fontän. Om det är riktigt kallt kan du lämna det på dag och natt. Se till att pumpen inte är för nära botten, annars störs marklivet.

Dammväxter behöver också vinterunderhåll
Många dammväxter är inte härdiga, inklusive näckrosor. Behållarna för dessa växter kan placeras lite djupare i dammen på vintern. Sätt tillbaka dem på rätt plats under våren.

Det är bäst att övervintra mer exotiska flytväxter som vattenhyacinter inomhus i en skål med vatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *