Thuja ger liv till din terrass

 

I februari är de flesta trädgårdar fortfarande i viloläge och det finns lite grönt att se. Med Thuja, även kallad “livets träd”, kan du återuppliva din trädgård eller terrass. Detta lilla barrträd är alltid grönt, kräver lite skötsel och verkar till och med ha en lugnande effekt.

Thuja: en rik historia
Livets träd (Thuja) kommer till Europa från Nordamerika runt 1500-talet. Det botaniska namnet kommer från det grekiska ordet thuo och betyder ‘offer’. Thuja-arter användes tidigare i offerritualer eftersom träet avger en behaglig doft när det bränns.

“Det har förmodligen det populära namnet livets träd att tacka den medicinska effekten av oljan som utvinns från barrträdet.”

Indianerna och nybyggarna använde det vid behandling av skörbjugg. Den vegetabiliska oljan har också en behaglig arom med en lugnande effekt. Det finns till och med historier om att man ska söka livets träds sällskap när man är lite rastlös och förvirrad.

Grönt året runt
Livets starka träd behåller sitt gröna utseende år efter år. Barrträdet växer kompakt och finns i en sfärisk eller konformad form eller ‘på en stam’. Om marken inte är frusen kan du även plantera livets träd i trädgården i februari.

Thuja är också bra för balkongen eller terrassen. Ge helst livets träd en plats i solen eller i halvskugga.

Thujan kräver knappt någon skötsel, vilket också gör växten lämplig för personer med mindre gröna fingrar. Är det i en burk? Vattna sedan då och då. Belöna livets träd med lite mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *